11) GEEF JE KIND RESPECT : Toon je respect door steeds duidelijk te maken waarom je bepaalde maatregelen en besluiten moest nemen, vraag of hij het ermee eens is en of hij het begrijpt. Als je eerlijk bent over je eigen angsten en onzekerheden krijgt het kind vanzelf respect voor jou. Het kind wil steeds weten waar het aan toe is, en raakt uit evenwicht bij onverwachte emoties, besluiten en veranderingen. Geef door je eerlijkheid het kind het gevoel van veilig te zijn.


12) MAAK JE KIND NIET 'BIJZONDER' EN GEEF HEM GEEN ETIKET!

Er bestaat de valkuil dat ouders van nieuwetijdkinderen hun kind zodanig 'op-hemelen', speciale gaven toedichten, en paranomale capaciteiten. Pas ervoor op!! De kans bestaat dat het kind zich in dit geval ontwikkeld tot een vervelend en arrogant over het paard getilt kind. Doe dit je kind niet aan! Hij wil in de eerste plaats gewoon kind zijn!!

13)Doe het ook jezelf niet aan om de perfecte ouder te willen zijn. Sta jezelf fouten toe, zo kan iedereen ervan leren. Wees niet te streng voor jezelf, want als je jezelf liefhebt zoals jij bent straalt dit als vanzelf af op je kinderen én omgekeerd!! Een kind heeft geen boodschap aan een 'verkrampte' in zichzelf gekeerde ouder.

BRON : DE LEVENSOPDRACHT VAN NIEUWETIJDSKINDEREN

          "Wie zijn ze en wat ze ons leren."  HANS STOLP

10) DURF JE KIND OM HULP VRAGEN : Wanneer je een besluit wil nemen betreffende het kind, overleg dan met hen en leg geen besluit van bovenaf op. De kinderen van NU hebben een groot zelfinzicht en zijn eerlijk genoeg om dat ook uit te spreken en moedig genoeg om de consequenties te dragen. Als er bv. een probleem is, vraag dan het kind hoe hij dit zou oplossen als hij de volwassene was. Meestal weten ze perfect wat zij zelf moeten doen om weer bij zichzelf te komen, als je ze er de kans toegeeft.