Een oefening voor het hart van THICH NHAT HANH

1) De 4 aspecten van LIEFDE


Volgens het boeddhisme bestaat liefde uit 4 elementen.

Het eerste is: MAITRI=liefhebbende vriendelijkheid of welwillendheid.

Liefhebbende vriendelijkheid is niet alleen de wens om iemand gelukkig te maken of om een geliefde persoon vreugde te brengen; het is de kunst iemand waarvan je houdt vreugde en geluk te brengen, want zelfs als je denkt dat je van deze persoon houdt, kan jouw liefde hem of haar toch doen lijden.

Het vraagt oefening om op de juiste manier lief te hebben; om geluk en vreugde te kunnen brengen moet je DIEPGAAND kijken beoefenen, gericht op de persoon die je liefhebt. Want als je die persoon niet begrijpt, kun je niet op de juiste manier liefhebben. Begrip is de kern van liefde. Als je niet kunt begrijpen kun je niet liefhebben!

Dat is de boodschap van Boeddha. Als bv. een echtgenoot de diepste zorgen of de diepste verlangens van zijn vrouw niet begrijpt, als hij haar lijden niet begrijpt, kan hij haar niet op de juiste manier liefhebben. Zonder begrip is liefde onmogelijk.

Wat moeten we doen om een persoon te begrijpen?

We moeten tijd nemen. We moeten aanwezig zijn, alert zijn; we moeten observeren, we moeten diep kijken. En de vrucht van dit diepgaande vorsen heet begrip. LIEFDE is WARE LIEFDE als het wordt opgebouwd uit begrip.

Het 2e element van ware liefde is: MEDEDOGEN, KARUNA.

Dit is niet alleen de wens iemands pijn te verlichten, maar het ook te kunnen. Je moet leren diepgaand te kijken om een goed inzicht te verkrijgen in de aard van het lijden van deze persoon, zodat je hem of haar kunt helpen veranderen. Kennis en inzicht zijn altijd de grondslag van de oefening. De oefening van inzicht is de meditatieoefening. Mediteren betekent diep kijken naar de kern van de dingen.

Het 3e element van ware liefde is VREUGDE,MUDITA. Als liefde geen vreugde bevat, is er geen ware liefde. Als je de hele tijd lijdt, als je de hele tijd huilt, en als je de persoon die je liefhebt aan het huilen maakt, is dit geen ware liefde-het is het tegenovergestelde ervan. Als er geen vreugde in je liefde is, kun je er zeker van zijn dat het geen ware liefde is.

Het 4e element is UPEKSHA, GELIJKMOEDIGHEID of VRIJHEID. In ware liefde ontvang je vrijheid. Wanneer je liefhebt, geef je de persoon die je liefhebt vrijheid. Als het tegenovergestelde het geval is, is het geen ware liefde. Je moet op zo'n manier liefhebben dat de persoon van wie je houdt zich vrij voelt, niet alleen van buiten maar ook van binnen.

"Liefste, heb je genoeg ruimte in je hart en omje heen?" Dit is een verstandige vraag om te testen of je liefde echt is.

Thich Nhat Hanh